Ο ενεργός άνθρακας έχει την ικανότητα να προσροφά διάφορες ουσίες και γι αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως αποχρωστικό ή αποσμητικό μέσο. Στην προτεινόμενη εργαστηριακή δραστηριότητα χρησιμοποιείται για τον αποχρωματισμό διαλύματος που περιέχει χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Αρχικά σε ογκομετρικό δοχείο διαλύουμε μικρή ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής σε νερό. Μέσα στο διάλυμα βάζουμε μια κουταλιά ενεργό άνθρακα και ανακατεύουμε (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Διάλυμα με χρώμα ζαχαροπλαστικής πριν και μετά την προσθήκη ενεργού άνθρακα.

Η σωστή ανάδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του πειράματος. Φροντίζουμε ώστε η περισσότερη ποσότητα της σκόνης άνθρακα να περάσει μέσα στο διάλυμα. Στη συνέχεια παίρνουμε μια σύριγγα των 60ml και προσαρμόζουμε στο εσωτερικό της αρκετή ποσότητα βαμβακιού. Βρέχουμε το βαμβάκι και το συμπιέζουμε ώστε να φύγει ο αέρας και τελικά να καταλάβει όγκο περίπου 15 ml μέσα στη σύριγγα (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Σύριγγα με βαμβάκι

Εξίσου σημαντική με την ανάδευση του διαλύματος είναι και η καλή συμπίεση του βρεγμένου βαμβακιού μέσα στη σύριγγα. Τέλος, ρίχνουμε το διάλυμα που περιέχει τον ενεργό άνθρακα στη σύριγγα πάνω από το βαμβάκι. Κλείνουμε τη σύριγγα με το έμβολο και συμπιέζουμε.

 

Παρατηρούμε ότι το διάλυμα που εξέρχεται από τη σύριγγα έχει αποχρωματιστεί (Εικόνα 3).

Εικόνα 3: Αποχρωματισμένο διάλυμα