Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών
Η παρατήρηση σε μικροσκόπιο των φάσεων της μίτωσης ενός κυττάρου γίνεται συχνά με έτοιμα-μόνιμα παρασκευάσματα. Μπορούμε όμως να τις παρατηρήσουμε και σε νωπό παρασκεύασμα, αξιοποιώντας ακρορρίζια κρεμμυδιού. Για την προετοιμασία του παρασκευάσματος ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
- Αφήνουμε ένα κρεμμύδι μισοβυθισμένο σε νερό στο σκοτάδι να βγάλει ρίζες (Εικόνα 1).
Εικόνα 1
- Κόβουμε ακραία τμήματα (περίπου 1 cm) των ριζών και τα τοποθετούμε σε διάλυμα αιθανόλη:οξικό οξύ 3:1 για 48 h (Εικόνα 2).
Εικόνα 2
- Μεταφέρουμε τα τμήματα σε διάλυμα HCl 1M.
- Θερμαίνουμε για 5 s πάνω από λύχνο.
- Επωάζουμε για 2 min.
- Ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό.
- Μεταφέρουμε τα τμήματα σε διάλυμα οξικού καρμινίου (Εικόνα 3).
Εικόνα 3
- Θερμαίνουμε για 5 s πάνω από λύχνο
- Επωάζουμε για 10-15 min.
- Ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό.
- Μεταφέρουμε σε αντικειμενοφόρο πλάκα.
- Κόβουμε το τμήμα κατά μήκος, ώστε να είναι λεπτότερο το δείγμα.
- Καλύπτουμε το δείγμα με μία καλυπτρίδα.
- Πιέζουμε ελαφρά την καλυπτρίδα (πχ. με το πίσω μέρος ενός μολυβιού), ώστε να συνθλιβεί ελαφρά το δείγμα.
- Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο.
Παρασκευή διαλύματος οξικού καρμινίου
- Αραιώνουμε καθαρό οξικό οξύ, ώστε να φτιάξουμε διάλυμα 45% (22,5 ml και αραίωση μέχρι τα 50 ml).
- Προσθέτουμε 0,5 g καρμίνιο.
- Βράζουμε για 15 min, υπό ανάδευση (καλύπτουμε το ποτήρι ζέσεως με κάποιο τρόπο, πχ. μία ύαλο ωρολογίου).
- Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει.
- Φιλτράρουμε (σε φίλτρο για καφέ).