Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Μια απλή δραστηριότητα επίδειξης της δράσης της πλασματικής μεμβράνης στα κύτταρα περιλαμβάνει τη μεταφορά ιωδίου μέσα σε διάλυμα αμύλου λόγω διάχυσης. Για τις ανάγκες του πειράματος η ημιπερατή πλασματική μεμβράνη των κυττάρων προσομοιώθηκε με μεμβράνη φτιαγμένη από διάφανα γάντια πολυαιθυλενίου μιας χρήσης (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

Τα διάφανα γάντια στην περιοχή των δαχτύλων κόπηκανκατάλληλα προκειμένου να σχηματιστούν δύο σακουλάκια. Το ένα γέμισε με διάλυμα αμύλου ενώ το δεύτερο με διάλυμα ιωδίου. Τα σακουλάκια αφού δέθηκαν καλά ώστε να μην υπάρχουν διαρροές διαλυμάτων βυθίστηκαν σε δοχεία με διαλύματα ιωδίου και αμύλου αντίστοιχα (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου μισής ώρας), το σακουλάκι που περιείχε το διάλυμα αμύλου απέκτησε σκούρο κυανό χρώμα λόγω διαφυγής ποσότητας ιωδίου μέσω της μεμβράνης. Αντίστοιχα από το σακουλάκι που περιείχε ιώδιο, ποσότητα ιωδίου διαπέρασε τη μεμβράνη και εισήλθε στο διάλυμα αμύλου με αποτέλεσμα τον χρωματισμό και αυτού του διαλύματος (Εικόνες 3, 4)

Εικόνα 3

 

Εικόνα 4