Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Α’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο.

Ένας απλός τρόπος επίδειξης της σημασίας του φωτός για τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς περιλαμβάνει την παρατήρηση της επίδρασής του στον ρυθμό παραγωγής οξυγόνου από ένα υδρόβιο φυτό. Το υδρόβιο φυτό μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί από καταστήματα που διαθέτουν ενυδρεία ή και σε ανθοπωλεία που πωλούν μεταξύ άλλων, υδρόβια φυτά. Για τις ανάγκες του πειράματος τέμνουμε διαγώνια τον βλαστό του υδρόβιου φυτού, προσέχοντας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτός να παραμένει μέσα σε νερό. Στη συνέχεια στριμώχνουμε τον κομμένο βλαστό στην απόληξη γυάλινου χωνιού εγκλωβίζοντας το φυτό μέσα στο χωνί. Τέλος, το χωνί βυθίζεται ανάποδα μέσα σε γυάλα με νερό (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

Παρουσία φωτός ο ρυθμός παραγωγής οξυγόνου είναι μεγάλος. Η παραγωγή είναι εύκολα ορατή, καθώς αναδύονται φυσαλίδες οξυγόνου κατά μήκος του χωνιού (Εικόνα 2). Αν μειώσουμε το φως που δέχεται το δοχείο (πχ, αν τοποθετήσουμε κάποιο εμπόδιο, όπως ένα μαύρο χαρτόνι, στην πορεία του ηλιακού φωτός προς το δοχείο) παρατηρείται αισθητή μείωση ή ακόμη και διακοπή στον ρυθμό παραγωγής φυσαλίδων οξυγόνου.   Μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε και μία ποσοτική προσέγγιση της αλλαγής του ρυθμού αυτού μετρώντας τον αριθμό των φυσαλίδων οξυγόνου που αναδύονται μέσα από τη γυάλινη απόληξη σε δεδομένο χρόνο για κάθε περίπτωση.

Εικόνα 2