Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Η παρατήρηση σε μικροσκόπιο των φάσεων της μίτωσης ενός κυττάρου γίνεται συχνά με έτοιμα-μόνιμα παρασκευάσματα. Μπορούμε όμως να τις παρατηρήσουμε και σε νωπό παρασκεύασμα, αξιοποιώντας ακρορρίζια κρεμμυδιού. Για την προετοιμασία του παρασκευάσματος ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

  • Αφήνουμε ένα κρεμμύδι μισοβυθισμένο σε νερό στο σκοτάδι να βγάλει ρίζες (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

  • Κόβουμε ακραία τμήματα (περίπου 1 cm) των ριζών και τα τοποθετούμε σε διάλυμα αιθανόλη:οξικό οξύ 3:1 για 48 h (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

  • Μεταφέρουμε τα τμήματα σε διάλυμα HCl 1M.
  • Θερμαίνουμε για 5 s πάνω από λύχνο.
  • Επωάζουμε για 2 min.
  • Ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό.
  • Μεταφέρουμε τα τμήματα σε διάλυμα οξικού καρμινίου (Εικόνα 3).

Εικόνα 3

  • Θερμαίνουμε για 5 s πάνω από λύχνο
  • Επωάζουμε για 10-15 min.
  • Ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό.
  • Μεταφέρουμε σε αντικειμενοφόρο πλάκα.
  • Κόβουμε το τμήμα κατά μήκος, ώστε να είναι λεπτότερο το δείγμα.
  • Καλύπτουμε το δείγμα με μία καλυπτρίδα.
  • Πιέζουμε ελαφρά την καλυπτρίδα (πχ. με το πίσω μέρος ενός μολυβιού), ώστε να συνθλιβεί ελαφρά το δείγμα.
  • Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο.

Παρασκευή διαλύματος οξικού καρμινίου

  1. Αραιώνουμε καθαρό οξικό οξύ, ώστε να φτιάξουμε διάλυμα 45% (22,5 ml και αραίωση μέχρι τα 50 ml).
  2. Προσθέτουμε 0,5 g καρμίνιο.
  3. Βράζουμε για 15 min, υπό ανάδευση (καλύπτουμε το ποτήρι ζέσεως με κάποιο τρόπο, πχ. μία ύαλο ωρολογίου).
  4. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει.
  5. Φιλτράρουμε (σε φίλτρο για καφέ).