Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Α’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο.

Κατά την εργαστηριακή διδασκαλία της Βιολογίας στο Γυμνάσιο, συχνά χρησιμοποιούνται απλά υλικά για την οπτικοποίηση των χρωμοσωμάτων στον πυρήνα των κυττάρων. Ένα πρόσφορο μέσο για μια τέτοια οπτικοποίηση είναι ο έτοιμος εξοπλισμός κατασκευής καρυότυπου της εικόνας 1.

Εικόνα 1

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια σειρά ασκήσεων αξιοποίησης του εξοπλισμού για την εκτέλεση ασκήσεων Γενετικής.

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης, τα χρωμοσώματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε δραστηριότητα σχετική με τα κληρονομούμενα χαρακτηριστικά ενός ατόμου.

Η δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:

Αλληλόμορφα γονίδια υπεύθυνα για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών τοποθετούνται σε μικρά δοχεία προκειμένου να παραστήσουν τον γονότυπο των γονέων (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

Στη συνέχεια ένα αλληλόμορφο γονίδιο για κάθε χαρακτηριστικό επιλέγεται από κάθε γονέα με τυχαίο τρόπο. Τα γονίδια πατρικής και μητρικής προέλευσης τοποθετούνται σε δοχεία με την ένδειξη “σπερματοζωάριο” και “ωάριο” αντίστοιχα. Τέλος, τα τυχαία επιλεγμένα γονίδια ανακατεύονται προκειμένου να σχηματιστεί ο γονότυπος του ατόμου που προκύπτει από γονιμοποίηση των γαμετών. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με επιλογή της φωτογραφίας του ατόμου εκείνου που αντιστοιχεί στον σωστό φαινότυπο (Εικόνα 3).

Εικόνα 3