Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Α’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο.

Η ταυτοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα ως του αερίου εκείνου που παράγεται από τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς κατά τη διαδικασία της αναπνοής μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί με τη χρήση του δείκτη μπλε της βρωμοθυμόλης και νωπών φασολιών.

Ο δείκτης χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του διοξειδίου μιας και παρατηρείται χρωματική αλλαγή του λόγω μεταβολής του pΗ του διαλύματος που τον περιέχει. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε αυτή τη χρωματική αλλαγή φυσώντας με καλαμάκι μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει μικρή ποσότητα του δείκτη διαλυμένου σε απιονισμένο νερό.

Για την υλοποίηση του πειράματος συλλέγουμε καρπούς τόσο νωπών όσο και ξερών φασολιών. Ίση ποσότητα καρπών τοποθετείται ξεχωριστά σε δύο δοκιμαστικούς σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι διαθέτουν μικρή ποσότητα του δείκτη και απιονισμένο νερό. Για να διασφαλιστεί τόσο η διατήρηση των καρπών σε απόσταση από τον δείκτη όσο και η επαφή του δείκτη με το εκπνεόμενο αέριο, ανάμεσα στον δείκτη και τους καρπούς παρεμβάλουμε μικρή ποσότητα βαμβακιού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου μία διδακτική ώρα) στον δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει τους νωπούς καρπούς παρατηρείται χρωματική μεταβολή του δείκτη εξαιτίας του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Στον δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει τους ξερούς καρπούς δεν πραγματοποιείται καμιά χρωματική αλλαγή.