Δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Α’ κύκλου επιμορφωτικών συναντήσεων, με θέμα την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο Γυμνάσιο.

Η εργαστηριακή διδασκαλία της ατμοσφαιρικής πίεσης συχνά περιλαμβάνει μια σειρά πειραμάτων επίδειξης της επίδρασης της πίεσης του αέρα πάνω στα αντικείμενα. Με την κατασκευή της εικόνας 1 μπορούμε να μειώσουμε την ατμοσφαιρική πίεση μέσα σε δοχείο και να παρατηρήσουμε τις μεταβολές στα αντικείμενα που είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό του.

Εικόνα 1

Αυτή η αυτοσχέδια αντλία – θάλαμος κενού μπορεί να κατασκευαστεί πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, μια σύριγγα, σωλήνα σιλικόνης και 3 βαλβίδες ποδηλάτου μιας κατεύθυνσης (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

Τις βαλβίδες μιας κατεύθυνσης μπορεί κάποιος να τις προμηθευτεί σε καταστήματα πώλησης ή επισκευής ποδηλάτων. Στερεώνοντας τις βαλβίδες στις κατάλληλες θέσεις 1,2,3 (Εικόνα 1) και διασφαλίζοντας το αεροστεγές κλείσιμο με κόλλα σιλικόνης μπορούμε να αντλήσουμε τον αέρα του δοχείου με τη βοήθεια της σύριγγας, μειώνοντας την ατμοσφαιρική πίεση στο εσωτερικό του. Βάζοντας ένα μπαλόνι (λίγο φουσκωμένο) στο εσωτερικό του δοχείο και αντλώντας τον αέρα παρατηρούμε το μπαλόνι να φουσκώνει.